Uit een recent onderzoek, onder meer dan 8,860 Europeanen ouder dan 60 jaar, blijkt dat men niet bekend is met de hartklepziekte aortaklepstenose. Slechts 7% van de respondenten wist dat aortaklepstenose een vernauwing van de aortaklep is, de meest voorkomende hartklepziekte. Ondanks het feit dat de hartklepziekte met name voorkomt bij ouderen, heeft 30% van de ondervraagden er nog nooit van gehoord.

De diagnose van een hartklepziekte wordt vaak gesteld tijdens een routine onderzoek of tijdens een ander consult bij de huisarts. Wanneer de huisarts met de stethoscoop naar het hart luistert kan er een hartruis hoorbaar zijn die kan duiden op een hartklepziekte.

De symptomen zijn niet altijd direct te herkennen en klachten worden ook wel eens toegewijd aan ouderdom, dat terwijl een hartklepziekte zo spoedig mogelijk behandeld moet worden.
Doordat de awareness niet hoog ligt kan dit levensbedreigende gevolgen hebben. Het is dan ook van groot belang een Europese Hartklepdag te organiseren. Met deze dag willen we meer informatie over hartklepziekte verstrekken en oudere mensen wijzen op de symptomen van een hartklepziekte, zodat zij de juiste zorg op het juiste moment krijgen.
We willen hiermee bereiken dat de huisarts bij 65-plussers vaker met de stethoscoop naar het hart luistert, zodat een hartklepziekte sneller wordt ontdekt.
Doe mee met de eerste Europese hartklepdag op 8 september 2018!

Voor meer informatie over een hartklepziekte www.nieuwehartklep.nl