Nieuws

Symposium Radboudumc Eerste Hartklep Awareness Dag

Nijmegen- De eerste Nationale Hartklepdag is een feit. De dag startte met een patiëntenbijeenkomst in Huizen Heyendael waar een ronde tafelgesprek plaatsvond met specialisten en de Hartstichting. In de middag vond een nascholing voor huisartsen en cardiologen plaats in het Radboudumc. Beide initiatieven zijn een samenwerking van Radboudumc en Isala Hartcentrum. Tijdens de patiëntenbijeenkomst en in de middag het symposium werden de resultaten bekend gemaakt van een Europese survey.

Lees meer

Whitepaper overhandiging, Dr. Brandon Bravo Bruinsma en Annie Schreijer-Pierik

Annie Schreijer-Pierik: "Schrikbarend te horen dat Nederlandse huisartsen zelden met een stethoscoop naar het hart van patiënten luisteren. Onze artsen bungelen onderaan een Europese ranglijst wat dat betreft.
Veel mensen ontdekken zo te laat dat ze een ziekte hebben aan de hartklep: dan hebben ze gemiddeld maar twee jaar te leven. Met eerdere behandeling, is het vooruitzicht veel beter.
Terecht dat hartchirurg George Brandon van de Isala ziekenhuizen uit Zwolle pleit voor verbetering. Hij kwam gisteren vragen om Europese acties voor meer bewustwording.
Dokter Brandon vertelde dat ouderen te vaak denken dat ze gewoon ‘op’ zijn, als oma of opa de trap niet meer op kan. Terwijl deze mensen gewoon weer vlot vooruit zouden kunnen met een operatie (eventueel via de lies). Maar dan moet de huisarts wel even die stethoscoop pakken en naar het hart luisteren.
Dus, dames en heren huisartsen van Nederland: neem uw verantwoordelijkheid en red deze levens!
Ik zal staatssecretaris Bruins (Zorg) hier ook nog over aanschrijven."

Lees meer

Overhandiging whitepaper aan Europees parlement

Awareness, Alertheid, gerichte Aanpak en Actie nodig om op tijd hartklepziekte te herkennen

Brussel 4 september 2018 – Europarlementariër mevrouw Annie Schreijer-Pierik van het CDA nam vandaag van Richard Derks (Hartvolgers) en dr. George J. Brandon Bravo Bruinsma (cardiothoracaal chirurg in het Isala Hartcentrum), initiatiefnemers van de Eerste Europese Hartklep Awareness Dag in Nederland, een bijzonder White Paper in ontvangst. In A European Heart Valve Disease Partnership - The Power of Positive Ageing wordt gevraagd voor beleid en maatregelen om grotere awareness van deze minst bekende hartziekte, tijdige herkenning en behandeling mogelijk te maken. De groeiende generatie 75 plussers loopt grote kans op een hartklepziekte en kan bij tijdige diagnose een goede behandeling krijgen, die hen langer fit en zelfstandig houdt en de levensverwachting verlengt.

Lees meer

Arts moet weer leren luisteren

Het hart is de motor van ons lichaam, maar toch luisteren artsen nauwelijks nog met een stethoscoop bij klachten over kortademigheid of pijn op de borst. Vandaag komt een 'hartklepgame' beschikbaar waarmee artsen hun basisvaardigheid met de stethoscoop kunnen oefenen.
„We moeten vaker met de stethoscoop naar harten luisteren, want op deze wijze kunnen we ernstige en levensbedreigende hartklepziektes opsporen", zegt cardioloog Renée van den Brink (Amsterdam UMC).

Lees meer

hartruis diagnose met stethoscoop

Stethoscoop al twee eeuwen het instrument om naar het hart te luisteren

In de tijd dat er nog geen echo’s, CT-scanner of ultrasone geluidsgolven voor inwendig onderzoek van het menselijk lichaam bestonden werd er met het blote doktersoor naar het hart van de patiënt geluisterd. De dokter van twee eeuwen geleden had zijn ogen, zijn handen en zijn oren om de patiënt te observeren, te bevoelen en de geluiden in diens lichaam te beluisteren.

Lees meer

Nieuwe hartklep met motortje

Artsen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben, als eersten ter wereld, een gemotoriseerde en zich zelf ontvouwende hartklepprothese geplaatst. Zij deden dat bij enkele oudere patiënten met een levensbedreigende vernauwing van hun aortaklep. De patiënten waren tijdens de behandeling volledig bij kennis.

Lees meer

Gezondheidsnet: Aankondiging EU hartklepdag

Om de signalen van een vernauwde hartklep op tijd te ontdekken wordt op 8 september de eerste Europese Hartklepdag gehouden. Wat weet jij ervan? Kijk op https://heartvalveday.eu/nederland/

Lees meer

luister naar je hart

Dokter, luister even naar mijn hart

Huisartsen zouden vaker het hart moeten controleren met een stethoscoop, zeker bij patiënten boven de 60 jaar. Daarmee zijn problemen met de hartklep namelijk eenvoudig op te sporen.

Lees meer

Kennis is laag

Wist u dat aortaklepstenose de meest voorkomende vorm van hartklepziekte is en slechts 7% van de volwassenen in Europa weet wat de ziekte inhoudt!

Lees meer

Aankondiging European Heart Valve Disease Awareness Day

Het initiatief van de Europese Hartklepdag is op dinsdag 26 september 2017 aangekondigd op het London Valves congres. Dit is het grootste congres voor cardiologen over de behandeling van patiënten met hartklepziekte.

Lees meer