September 8, 2018

De Europese Heart Valve Disease Awareness Day zal voor het eerst plaatsvinden op 8 september 2018. Doel van deze dag is om aandacht te vragen voor het herkennen van symptomen, tijdige diagnose en behandeling van hartklepziekte in Europa.


Hartklepziekten kunnen steeds beter behandeld worden, maar toch wordt de afwijking nog niet bij iedereen op tijd ontdekt en weet men vaak heel weinig van hartklepziekte. Het doel van de Europese Hartklepdag is om aandacht te vragen voor het herkennen van signalen en tijdige diagnose van hartklepziekte. Met de stethoscoop kan een arts vrij eenvoudig een hartruis horen, het eerste signaal van een hartklepafwijking. Daarnaast is meer kennis nodig van de behandeling, die levensreddend kan zijn, waardoor een hartklep patiënt weer een actief leven kan leiden.

Op 7 september vindt in Radboudumc een kosteloos symposium plaats. Meld u hier aan.

Hartklepziekte treft steeds meer mensen

Hartklepziekte wordt veroorzaakt door ouderdom, een ziekte of beschadiging (verkalking), met als gevolg dat er minder zuurstofrijk bloed door het lichaam wordt gepompt. Dit kan erger worden en klachten geven als kortademigheid, pijn op de borst, duizeligheid of flauwvallen. Als de ziekte echter op tijd wordt herkend, kunnen mensen na een behandeling een goede kwaliteit van leven terugkrijgen.

Heart Valve Diease Awareness Day

Matige tot ernstige hartklepziekte treft één op de acht mensen boven de75 jaar. Dit aantal zal de komende jaren toenemen in Europa, omdat het aantal ouderen groeit en de bevolking steeds ouder wordt. Aortaklepstenose (vernauwing van de hartklep inde kransslagader) is de meest voorkomende hartklepaandoening. Studies laten zien dat mensen met ernstige aortaklepstenose een overlevingskans hebben van slechts 50%na twee jaar als de ziekte niet op tijd wordt behandeld.

Overzicht van activiteiten

Videos


Publicaties

juli 11, 2018

Stethoscoop al twee eeuwen het instrument om naar het hart te luisteren

Toen de Franse medicus René Laënnec naar het hart van een jonge vrouw moest luisteren, maakte zij haar boezem vrij. Hierdoor gaf zij de dokter de ruimte om zijn oor op haar boezem neer te leggen en naar haar harttonen te luisteren. Op dat moment blokkeerde de toen 27-jarige medicus. Hij bedacht een truc om… Lees meer »

mei 15, 2018

Nieuwe hartklep met motortje

Zonder deze nieuwe klepprothese zouden de levensvooruitzichten van de inmiddels vijf behandelde patiënten nog slechts beperkt zijn geweest. De helft van deze categorie hartzieken met een ernstig verkalkte hartklep (’symptomatische aortaklepstenose’), overlijdt – onbehandeld – binnen twee jaar; 20 procent sterft binnen vijf jaar. Volgens de interventiecardiologen dr. Jan Baan en dr. Karel Koch, die… Lees meer »

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf up-to-date

Please provide a valid zip.

Partners